Jenna Simula www.jennasimula.fi

Oulun Rajakylä - ei mikään "rauhallinen lähiö"

Ulkopaikkakuntalainen kertoo muuttavansa pian Ouluun työn tai opiskeluiden perässä. Hän tiedustelee, miltä alueilta kannattaisi katsoa vuokra-asuntoja. Heti ensimmäisenä oululainen kertoo, että Kaukovainiota, Tuiraa, Toppilaa ja Rajakylää kannattaa vältellä. Aina löytyy kuitenkin niitä, jotka kehuvat Kaukovainion rauhoittuneen tai Rajakylän olevan mainettaan parempi paikka asua. Kaukovainiolla on kuulemma rauhallisiakin teitä ja taloyhtiöitä. Silti ostoskeskuksessa saattaa saada puukosta, ihan ilman syytä.  

Puhutaanpa nyt kuitenkin Rajakylästä. Rajakylä on suhteellisen kaukana kaupungin keskustasta, hieman syrjäisemmässä sopukassa, lähellä Haukiputaan rajaa. Kuntaliitoksen myötä Rajakylä tosin tuntuu olevan erittäin lähellä keskustaa, vain noin kymmenen kilometrin päässä. Jo pienenä minulle opetettiin, että Rajakylässä ei sovi liikkua myöhään illalla. Metsistä löytyi huumeneuloja ja meno oli muutenkin melko rauhatonta.

 

Rajakylässä on toki rauhallisemmatkin alueensa, mutta kerrostalovaltaisin alue ei tunnu olevan nykyään enää kenenkään suosiossa. Perheenäidit kertovat, etteivät edes asioi Rajakylän kaupoissa, vaan käyvät mieluummin parin kilometrin päässä Pateniemen asuinalueella hoitamassa päivittäiset ruokaostokset. Kaupat kun sijaitsevat kaikista pahamaineisimpien kerrostalojen tuntumassa. Ja vaikka itse sattuisi asumaan hyvässä taloyhtiössä, naapurissa sattuu ja tapahtuu. 

Niin, maahanmuuttajataustaista miestä epäillään nuoren taksimiehen palkkamurhan teettämisestä. Kuolettava puukotus tapahtui Rajakylässä, kerrostalon rappukäytävässä. Muutamaa viikkoa myöhemmin samoilla nurkilla poliisi tulee paikalle keskeyttämään joukkotappelun. Huhut kertovat, että 20 ulkomaalaistaustaista miestä ja naista hyökkäsivät viiden suomalaisen kimppuun ja asiaa tutkittaisiin rasistisena rikoksena – siis ihan oikeasti tällä kertaa epäillään ulkomaalaisten kohdelleen rasistisesti suomalaisia.

 

En itse henkilökohtaisesti pidä Rajakylässä asioimisesta ollenkaan. Terveyskeskus kuitenkin sijaitsee siellä, samoin koulut ja päiväkodit. Koulusta lähetettiin taannoin lasten kotiin kirje, jossa kehotettiin vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa, etteivät he menisi kenenkään vieraan miehen kotiin. Tuntomerkkejä ei annettu, mutta lasten vanhemmat kertovat, että kyseessä on ulkomaalaistaustainen mies, jolla on tiettävästi ainakin kolme uhria – alakouluikäisiä tyttöjä ja poikia. Hän on houkutellut heitä asuntoonsa ja lahjonut tekemään erinäisiä asioita. Myös seksuaalisia.

 

Kaverini oli vuosia sitten töissä Rajakylän päiväkodissa. Hän kertoi maahanmuuttajien lapsesta, joka ei suostunut puhumaan tai opettelemaan suomea sanaakaan. Eikä sen pahemmin englantiakaan. Vanhemmat olivat sanoneet hänelle, ettei hänen tarvitse. Ehkä lapselle olisi pitänyt palkata paikalle tulkki. Ongelmat alkavat Rajakylässä siis jo päiväkodissa. Maahanmuuttajien haluttomuus sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan on ilmiö, johon törmää tällaisilla asuinalueilla päivittäin. Edes suomalaisäidit lastenvaunuineen eivät saa aina kulkea Rajakylässä rauhassa – ohi kulkeva somalimies saattaa haukkua huoraksi tai muuten uhkailla. Isoista perheasunnoista kun tuntuu olevan huutava pula ja niistä ollaan valmiita käymään ainakin melko inhottavaa sanallista sotaa.

 

Kun kesä tulee, Rajakylä villiintyy täysin. Puistot täyttyvät alkoholia nauttivista nuorista (myös alaikäisistä) ja laitapuolen kulkijat viettävät jälleen aikaa kauppojen nurkilla penkeillä istuen ja viinaa juoden. Huumeneuloja alkaa taas löytyä metsistä ja roskiksista. Lapsia muistutetaan kotiintuloajoista ja siitä, ettei vieraiden ihmisten kanssa sovi puhua.

 

Kyllä se Rajakylä on sitten hieno paikka.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Topi Alansuo

Ettei jorien ja härkösten tarvitsisi vaivautua:

- olet Jenna mennyt uskomaan kaiken, mitä rasistisilta sivustoilta luet.
- mainitsemasi tapaukset ovat yksittäisiä ja jo viikon vanhoja.
- HAN; HAN, HAN HÄN; -HÄN; _HÄN kylläHÄN ne on kantasuomalaiset laestodialaiset narkkarit, jotka siellä lapsiin sekaantuu .
- tunnen tusinan Rajakyläläistä, jotka pelaavat sovussa pingistä maahanmuuttajien kanssa.
- ruåttiin muuttaneet oululaiset olivat yksi häpeäntahra ruåttin lähiöissä 60-70-luvuilla.
HÄPEÄ ! :):):(
Kuulet tuossa tuokiossa, ettet tiedä mitään!

Mikko Kenttälä

Asuin itse Rajakylässä n. 3 vuotta nimenomana pahamaineisella kerrostaloalueella. On totta, että Rajakylässä on kohtuullisen paljon syrjäytyneitä ja päihdeongelmaisia. Häiriöt mitä itselle tuli vastaan, liittyi nimenomaan perinteisiin Suomalaisiin, joiden päihdeongelma tuo mukanaan öyhäämistä. Suurin osa ikävistä tapahtumista tapahtuu kuitenkin edelleen moniongelmaisten asunnoissa, eikä siitä niin hirveästi aiheudu häiriötä ulkopuolisille. Todettakoon, että siinä kerrostalossa missä itse asuin, yksi positiivisimmista kokemuksista liittyy yläkerran maahanmuuttajiin ja etenkin heidän nuoreen miehen, joka oli huomattavan iloinen ja kohtelias ja aina tuli mukavaa juttua ahtaassa hississä. :)

Topi Alansuo

Enkös tämän kertonut, mitä Mikko todistaa Jenna !?

Lisää tulossa, tämä on varma palsta !

Mikko Kenttälä

Topi, sano sinä mitä todistan? Sitä, että arvasit, että ihmiset kommentoi kokemuksiaan?

Käyttäjän Ainoahelmi kuva
Jenna Simula

Jostain kumman syystä en tänne paljoa kirjoittelekaan. En ole ymmärtääkseni edes syytellyt yhtään maahanmuuttajaa mistään, mutta heti tulee kommenttia siihen suuntaan. Olen vain tuonut asioita ilmi. Vika on yhteiskunnassa. Tyhmä ei ole joka pyytää, vaan se joka antaa.

Mikko Kenttälä Vastaus kommenttiin #14

Mikäli viittaat minun postaukseen (ainakin vastasit minun komenttiin), tuolla "En ole ymmärtääkseni edes syytellyt yhtään maahanmuuttajaa mistään, mutta heti tulee kommenttia siihen suuntaan." niin, jos luet postaukseni uudemman kerran huomaat, että en millään tavalla viittaa tekstiisi,vaan jaoin yksipuoleisen, oman näkökulmani Rajiksen tilanteesta, juuri sieltä pois muuttaneena. :) En täten ymmärrä kuinka voin kommentoida, jotain sen suuntaista, että olisit syyttänyt maahanmuuttajaa mistään.

On ihan piristävää lukea nuorten poliitikoiden "asioiden ilmi tuontia". Jatka samaan malliin!

Lauri Korhonen
Topi Alansuo

Tähän väliin tulee alentuvan ymmärtävä kommentti kaikesta väärin ymmätämästäsi.
Pakollisena höysteenä vetoaminen oletettuun nuoren naisen hytisevään sieluun syyllistämällä.

Käyttäjän RobertVilleAleksiMeriruoho kuva
Robert Meriruoho

Mitä merkitystä on rikoksen tekijän etnisellä taustalla jos rikos on kuitenkin rikos? Jos katsotaan samassa sosiaaliluokassa olevien ihmisten tekmeniä rikostilastoja eivät ulkomaalaistaustaiset enää johdakkaan rikostilastoja. Kas kummaa kun venäläinen lääkäri tai Kenialainen dialektiikan professori eivät puukkoja heiluttele. Ja katsellessasi tykittäviä narkkareita tai alkoholisetja kaupan edessä humioitko myös silloin ihmisten ihonvärin, harvemmin ovat mistään "Afrikan sarvesta" nämä herrat. Eivätkä köyhät ja alistetut ihmiset huvikseen niitä rikoksia tee, useimmilla ei ole enää mitään menettävää.

Käyttäjän EsaMehttalo kuva
Esa Mehtätalo

Heippa, tässä viimeiset neljä vuotta Rajakylässä asunut kirjoittelee. Vilpittömästi ihan pyydän, että tulepas käymään vaikka kahaveella niin lähetään yhdessä etsimään niitä huumeruiskuja ja huorittelevia maahanmuuttajia täältä meidän lähiöstä :)
Ei olla nimittäin semmosia täällä nähty koko aikana kun täällä ollaan asuttu eli kehottaisin olemaan uskomatta huhupuheisiin ja käymään ihan reippaasti Rajakylän ostarissa kaupassa!

Käyttäjän Ainoahelmi kuva
Jenna Simula

Kävin nelisen vuotta töissä Rajakylän ostoskeskuksessa arki-iltaisin, käytän terveyskeskuksen palveluita, käyn ystävieni luona, jotka asuvat Rajakylässä, käytän myös ostoskeskuksen kauppojen palveluita lähes kuukausittain yms. Tiedän, mistä puhun. Kaikki eivät (onneksi!) Rajakylässä ole joutuneet kohtaamaan ongelmia, mutta kummasti siellä moni etenkin perheellinen, nuori (esim. Patelan lukiolaiset) ja lapsi tuntee olonsa keskimääräistä turvattomammaksi kuin esim. Taskilassa tai Herukassa.

Tunnen myös ihmisiä, jotka asuvat Rajakylän "perukoilla", eivätkä ole törmänneet ongelmiin juuri koskaan yhtään sen enempää kuin muillakaan asuinalueilla. Ja hyvä niin!

Petri Muinonen

Kaupoissa yms. asioinnin kellonajalla on oikeasti väliä. Joillakin vain omalla asuinalueella liikkuminen voi ajoittua siten, ettei häiriöitä kohtaa. Tai sitten on puolisokea & kulkee luurit päässä eli myös kuuro huoritteluille yms.

Susanna Kinnunen

Miehiä harvemmin huoritellaankaan...

Käyttäjän Ainoahelmi kuva
Jenna Simula

Olin epähuomiossa kirjoittanut, että maahanmuuttajataustaista henkilöä epäiltäisiin palkkamurhasta, tarkoitus oli kyllä kirjoittaa että palkkamurhan teettämisestä. Tarkoitukseni ei tietenkään millään muotoa ole vahingossakaan kirjoitella vääriä tietoja.

Antti Hyvärinen

Mielestäni asiallista kirjoitusta. Totta myös useat kommentit. Mutta en nyt niin rikkautena pitäisi maahanmuuttoa. Ja naiset ja lapset ensin, EI sukukypsät miehet

Käyttäjän JarmoPekkala kuva
Jarmo Pekkala

Aluehan on rauhoittunut paljonkin siitä, mitä se oli vielä joitakin vuosia sitten, ja varmasti siellä asuvat tietävät parhaiten mitä se tätä nykyä on, mutta...

...Ei sitä aivan turhaan piipaa-landiaksi kutsuta. ;)

Asiallinen, hyvä teksti.

Käyttäjän JukkaAho1 kuva
Jukka Aho

Minä olen asunut Rajakylässä nyt kolme vuotta, juurikin tällä alueella jota kuvailet kaikista levottomimmaksi. Kannattaa varmaankin kuunnella muidenkin ihmisten mielipiteitä kun hysteeristen kotiäitien. En nimittäin tunnista nyt lainkaan sinun tekstistäsi Rajakylää. Liioittelet kovasti asioita. Jos joku ei uskalla käydä päivällä kaupassa niin kyllä se kertoo enemmän jonkinasteisesta vainoharhaisuudesta kuin alueen levottomuudesta.

Käyttäjän Ainoahelmi kuva
Jenna Simula

Ihmiset kokevat asiat hyvin eri tavoilla.

Susanna Kinnunen

Kyllä, Jukka Ahoakaan ei ole huoriteltu.

Kokeminen on tosiaan hyvin paljon kaikesta riippuvainen, sattumastakin, mutta omista fyysisistä piirteistä, kellonajoista, paikoista, seurasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset