Jenna Simula www.jennasimula.fi

Itsepuolustuskursseilta apua turvattomuuteen

Jätin viime valtuuston kokouksessa aloitteen itsepuolustuskurssien järjestämiseksi oululaisille naisille ja tytöille saamani kuntalaispalautteen johdosta. Ihmiset ovat huolissaan niin lapsien, nuorten kuin vanhempien yksin ulkona liikkumisesta, ja turvattomuuden tunne on tutkitusti ennätyskorkealla (MTS 21.1.). Eniten suomalaisten huoli oli kasvanut maahanmuuttajien määrän kasvun vuoksi, eikä huoli ole turha. Tilastojen valossa esimerkiksi ulkomaalaisten tekemien raiskausten määrä on noussut aiemmasta, ja vuonna 2014 peräti noin 27 prosenttia kaikista raiskauksista oli ulkomaalaisten tekemiä. Samalla kun ulkomaalaisten määrän kasvu turvapaikanhakijatulvan myötä on räjähtämässä käsiin, nousee myös raiskausten ja seksuaalisten ahdistelujen määrä radikaalisti, sillä Lähi-idästä ja Afrikasta tulevilla henkilöillä on 17-kertainen riski syyllistyä raiskaukseen.

Meillä jokaisella on oikeus liikkua ulkona joutumatta pelkäämään joutuvansa ryöstön tai raiskausyrityksen kohteeksi. Tämän vuoksi ehdotin itsepuolustuskursseja, joiden päällimmäinen tarkoitus olisi valmentaa tyttöjä ja naisia henkisesti tilanteeseen, jossa he saattavat joutua puolustamaan itseään. Kyse ei ole ”taistelulajien opettelusta”, vaan henkisen valmentautumisen lisäksi muutamien irrottautumisotteiden harjoittelusta. Uhkaavassa tilanteessa ei nimittäin missään tapauksessa saa mennä paniikkiin, vaan yrittää toimia kuten etukäteen on ajatellut ja opetellut.

Ennakointi ja oikeanlainen toiminta tilanteessa voi estää esimerkiksi raiskausyrityksen. Vastikään Oulun keskustassa tapahtunut seksuaalinen ahdistelu keskeytyi, kun nainen huusi apua, ja onnistui soittamaan hätäkeskukseen. Olen itse ollut todistamassa tilannetta, jossa ulkomaalainen mies ahdisteli bussipysäkillä naista yrittäen lyöttäytyä hänen seuraansa. Selvästi hätääntyneen oloinen nainen ei uskaltanut sanoa miehelle vastaan, ja kun kysyin, onko mies hänen seurassaan, vastasi nainen kieltävästi. Pyysin miestä poistumaan ja jättämään naisen rauhaan, minkä seurauksena hän suuttui ja huusi saavansa kohdella naisia miten haluaa. Mies poistui paikalta poliisin kyydillä.

Me emme kaipaa Suomeen yhtäkään sellaista ihmistä, jonka mielestä naiset eivät ole mieheen nähden tasa-arvoisia, ja joiden mielestä seksuaalinen ahdistelu tai raiskaaminen on oikein. Helpoiten tähän vaikutetaan maahanmuuttopolitiikan kiristyksillä, mutta tilanteisiin on jokaisen hyvä varautua myös etukäteen esimerkiksi itsepuolustuskurssille osallistumalla.

Julkaistu Rantapohjan kolumnissa 18.2.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Johan maahanmuuttajillekkin järjestetään karatekursseja, kilpavarustelun aineksia. :D

Reijo Jokela

"sillä Lähi-idästä ja Afrikasta tulevilla henkilöillä on 17-kertainen riski syyllistyä raiskaukseen".
Ei ole jos tilastot vakoidaan.
"vuonna 2014 peräti noin 27 prosenttia kaikista raiskauksista oli ulkomaalaisten tekemiä".
Kaikki raiskaukset eivät edes tule poliisin tietoon. Tietoon tulleista läheskään kaikki eivät johda tuomioon. Läheskään kaikissa tapauksissa ei tekijää saada selville. Mihin siis tuollainen luku voi perustua?
Itsekkin kuulun varmasti kriittiseen siipeen, mutta ei tuollainen mitään auta. Kyllä asioista pitää pystyä puhumaan ilman tahallista vääristelyä.

Käyttäjän ChristianKvikant kuva
Christian Kvikant

Sillä ei ole mitään merkitystä, miten tilastot kaunistellaan muuttujia tai parametreja vakioimalla. Fakta on se että ne jotka ovat Lähi-idästä ja Afrikasta tulleet Suomeen, raiskaavat noin 17-kertaisesti enemmän kuin muut jotka Suomessa asuvat.

Kaikki raiskaukset ovat yhtä tuomittavia. Myös ne tuhannet raiskaukset joihin han-suomalaiset syyllistyvät. Ero on kuitenkin siinä, että han-suomalaisten raiskaukset tapahtuvat yleensä neljän seinän sisällä ja fiksulla naisella on mahdollisuus lähteä huonosta suhteesta, ennen kuin tapahtuu väkisinmakaaminen tai raiskaus. Ja fiksulla naisella on myös kapakassa mahdollisuus olla lähtemättä mukaan ventovieraan kämpille yömyssyille.

Sen sijaan sellainen muutos on tässä lähiaikoina tapahtunut, että fiksun naisen ainoa sauma olla tulematta raiskatuksi Hesperian- tai Kaisaniemen puistossa, on olla kävelemättä siellä iltaisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mainitsemissasi puistoissa kävelee kymmeniä, ellei satoja, naisia niin iltaisin kuin öisinkin joka vuorokausi. Miksi emme joka aamu saa lukea lehdestä siitä, että heidät kaikki on raiskattu? Pimitetäänkö uutisia?

Reijo Jokela

Kysymyksessä ei nimenomaan ole mikään tilastojen kaunisteleminen, vaan tilastojen "oikeaan pyrkivä" lukeminen, tietoisen rumentamisen sijaan.
Vertailukelvottomien lukujen vertaileminen ei palvele kenenkään etuja. Mitä järkeä on perustaa keskustelu vääristeltyjen tietojen varaan ja vaatia samalla "faktoihin" perustuvaa keskustelua?
Tämän muuten tulisi koskea kaikkea keskustelua. En ole muuten nähnyt yhdenkään "asiantuntijan" huomauttaneen missään näistä maahanmuuttajien tyllistymisluvuista, että ne eivät ole vertailukelpoisia suomalaisten vastaavien kanssa, koska maahanmuuttajilta puuttuvat eläkeläiset käytännössä kokonaan.

Käyttäjän ChristianKvikant kuva
Christian Kvikant Vastaus kommenttiin #5

Juha Kuikka: Rakentelet itsellesi olkiukkoja. Helsingin puistot ovat muuttuneet turvattomimmiksi, kuin mitä ne vuosi sitten olivat. Puska- ja joukkoraiskaukset ovat Suomessa uusi ilmiö ja niin valitettavaa kuin se onkin, niin naisen ainoa tapa välttää takaa tulevia päällekäymisiä, on olla kävelemättä kantakaupungin puistoissa. Voidaan tietysti saivarrella todennäköisyyksillä vs. absoluuttisia määriä, mutta fakta on se että riski on kasvanut.

Reijo Jokela: Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että esim. pika- ja valikoivilla turvapaikkapäätöksillä Suomen tulevien turvapaikkahakijoiden demografia muutettaisi niin, että raiskaustilastotkin olisivat heille suopeita. Mutta niin kauan kuin näin ei tehdä, niin Lähi-idästä ja Afrikasta Suomeen tulleet raiskaavat noin 17-kertaisesti enemmän kuin muut jotka Suomessa asuvat.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #6

Ei ne tilastot tuolla valikoinnilla miksikään suopeiksi muutu. Eihän esimerkiksi raiskauksia/1000 15-65vuotias mies-luku muutu miksikään vaikka tuodaan miljoona tyttölasta "kaunistamaan tilastoja".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

On aika kyseenalaista vähätellä ihmisten pelkoja sillä, että kymmeniä tai satoja raiskauksia ei jossain puistosa tapahdu joka ilta ja yö. Olisiko vastaus tähän se, että ulkomaalaisia, nimenomaan tietyiltä alueilta tulleita on Suomessa liian vähän? Jos katsoo poliisin tilastoja sen tietoon tulleiden rikosten osalta, tämä johtopäätös on helppo tehdä.

Poliisille ilmoitettiin vuonna 2015 raiskausrikoksia (kaikki tekomuodot pakottamisesta yritykseen) yhteensä 1063 kappaletta, kasvua 38 kappaletta vuodesta 2014. Ulkomaalaiset rikoksesta epäillyt vastasivat koko kasvusta yhtä tapausta lukuun ottamatta. Ulkomaalaisten osuuden kasvu oli 20,56 % edellisestä vuodesta.

Ahdistelutapauksia, joissa teosta epäilty oli ulkomaan kansalainen, oli viime vuonna 39, kasvua edellisestä vuodesta 30,8 %. Näissäkin tapauksissa kannattaa pitää mielessä poliisin tilastointitapa: ulkomaan kansalainen, siis sellainen, jolla ei ole Suomen kansalaisuutta.

Tilastot on otettu PolStatista. Ei näiden tilastonumeroiden lukemiseen tarvita mitään vakiointeja. Väsynyttä tämä keskustelu alkaa olla, kun jokaiseen kritiikkiin vastataan vetoamalla suomalaisten enemmistöön rikoksentekijöinä ja siihen, että vasta maahan saapuneiden parissa rikollisuutta ilmenee "enemmän" jonkinlaisena luonnoilmiönä. Tuota luonnonilmiötä kun ei esiinny kaikkien maahan tulevien kohdalla.

Kalle Erkkilä

Jenna on oikealla asialla. Itse opetan vaimolleni muutamia erittäin tehokkaita itsepuolustukseen sopivia torjuntoja, lyöntejä ja potkuja (myös kuinka esim. veitsi otetaan hyökkääjältä pois). Olen opiskellut erilaisia kamppailulajeja ja lisäksi toimin opiskeluaikoina vartijana. Tiedän mikä toimii käytännössä, eli rouvalleni en opeta mitään monimutkaisia liikesarjoja, vaan liikkeitä, jotka tulevat luonnostaan ja ajattelematta.

Tuo henkinen valmistautuminen, mistä Jennakin puhuu, on kaiken a ja o. Paniikissa ei pysty toimimaan.

Suosittelen kaikille naisille itsepuolustuksen oppimista. Se on myös mukava kuntoilumuoto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset