Jenna Simula www.jennasimula.fi

Rituaaliteurastuksen lyhyt oppimäärä

Valtavan turvapaikanhakijatulvan myötä keskusteluun on viimeisien kuukausien aikana noussut rituaaliteurastus yhä useammin, sillä suurin osa Suomeenkin tulvan myötä tulleista irakilaismiehistä on muslimeja. Islamin uskon mukaan sikaa ei sovi syödä, ja kaikki muut syötäväksi kelpaavat eläimet tulee teurastaa tietyin opein. Lyhykäisyydessään rituaaliteurastus (sekä juutalaisten kosher, että muslimien halal) poikkeavat normaalista teurastuksesta siten, että eläin on kurkkua auki viillettäessä ja verta pois laskiessa vielä tajuissaan. Maailmassa on noin 1,5 miljardia muslimia, joten rituaaliteurastus ei eläinten oikeuksien näkökulmasta ole millään muotoa marginaalinen seikka. Tänään rituaaliteurastuksesta keskustellaan eduskunnan täysistunnossa, jossa käsitellään kansanedustaja Ronkaisen (ps) tekemää aloitetta rituaaliteurastuksen kieltämiseksi.

Länsimainen teurastustapa pohjautuu tieteeseen, ja perustuu siihen, ettei eläimen saa antaa tuntea ylimääräistä tuskaa tai kipua. EU:n lopetusasetus vuonna 2009 linjasi, että jäsenmaat voivat halutessaan sallia rituaaliteurastuksen uskonnollisille ryhmille ilman, että eläin tainnutetaan. Suomi päätti pitää voimassa määräyksen, jonka mukaan täällä rituaaliteurastettavat eläimet tulee tainnuttaa yhtäaikaisesti kaulan katkaisun kanssa. Kerrotulla tavalla teurastettu eläin ei kaikille muslimeille kuitenkaan kelpaa, joten siitäkin syystä ulkomailta hankitun rituaaliteurastetun lihan kysyntä on suuri. Lisäksi tainnuttaminen yhtäaikaisesti kaulan katkaisun kanssa aiheuttaa riskin, ettei tainnutus onnistu, ja eläin kärsii tarpeettomasti.

Ylen islamia käsitelleessä keskusteluillassa lokakuussa 2013 ylistettiin rituaaliteurastusta, ja yritettiin saada teurastustavalle hyväksyntää vähätellen sitä, että kyseinen teurastustapa on oikeasti puhdasta eläinrääkkäystä. Kun suomalaisista teurastamoista nousi esiin epäkohtia 2015, Yle julkaisi salaa kuvatut videot, ja tyrmäsi suomalaisteurastamojen toiminnan epäkohdat. Yksi epäkohdista oli seuraavanlainen: nautoja yritettiin tainnuttaa pulttipyssyllä siinä epäonnistuen, minkä seurauksena eläin oli tajuissaan vielä kurkun leikkaamisen ja verenlaskun aikana, koska tainnutusyritystä ei uusittu. Laista poikkeaminen ja kärsimyksen aiheuttaminen eläimille ovat ehdottoman tuomittavia asioita, ja videoiden julkaisu onkin lisännyt sekä tuottajien, että kuluttajien tietoisuutta, mikä puolestaan ohjaa teurastamoiden kehittymistä parempaan. Voi Yle, voisitteko näyttää myös videoita, joilla eläin rituaaliteurastetaan?

On kyseenalaista puolustaa rituaaliteurastusta, ja samaan aikaan tuomita suomalaisen teurastamon toiminnan epäkohdat, kun molemmissa oli kyse samasta asiasta: eläin on tajuissaan, kun siltä leikataan kurkku auki. Toisin kuin rituaaliteurastuksessa, suomalaisteurastamossa kyseinen tilanne on EPÄKOHTA, johon puututaan.

Jo vuosia sitten Euroopan komissio ilmoitti huolensa rituaaliteurastettavien eläinten varsin suuresta määrästä, mikä oli kohtuuttoman suuri muslimien ja juutalaisten asuinlukuun nähden. Rituaaliteurastuksen salliminen nimittäin antaa uskonnollisille ryhmille poikkeuksen aiheuttaa eläimelle ylimääräistä tuskaa. Rituaaliteurastettua lihaa tarjoillaan useissa ravintoloissa ympäri Suomen, eikä siitä aina ilmoiteta rehellisesti, edes suoraan asiasta kysyttäessä. Kuluttaja saattaa siis tahtomattaan syödä rituaaliteurastettua eläintä. Etenkin useissa etnisissä ravintoloissa liha on halal-teurastettua. McDonald’s puolestaan on käyttänyt Suomessa jo pitkään tanskalaista broileria, joka on rituaaliteurastettu. Yrityksen mukaan iso osa tuotteen lihasta on muuta, kuin halal-broileria. Sinänsä broilerin rituaaliteurastus ei eläinoikeudellisesta näkökulmasta ole ongelmallinen, sillä linnun lopettaminen kaulan katkaisemisella ei ole epäinhimillistä, koska se aiheuta ylimääräistä kipua tai tuskaa. Kotipizzan rituaaliteurastettu broileri tuotiin vielä jokin aika sitten Brasiliasta, mutta sittemmin ilmeisesti asiasta aiheutuneen kohun myötä he vaihtoivat suomalaiseen, tavanomaisesti teurastettuun lihaan.

Myös kaupat ovat reagoineet muslimien määrän kasvuun ja vaatimuksiin, joten halal-teurastettua lihaa myydään ainakin S-ryhmän, sekä Keskon kaupoissa. Lidl väittää, etteivät he myy rituaaliteurastettua lihaa, mutta tosiasiassa heidän lammastuotteet tulevat pääosin Uudesta-Seelannista, jossa lähes kaikki eläimet teurastetaan rituaalimenoin. Suomalaisteurastamoista ainakin Kylmänen valmistaa lammassäilykettä rituaaliteurastamalla eläimet.

Rituaaliteurastetun lihan kysynnän kasvu on saanut aikaan myös projektin, jonka tarkoituksena on perustaa halal-teurastamo Kankaanpäähän. Muslimiveljesten tavoitteena on teurastaa 10 000 lammasta vuodessa. Toisaalta muslimien on havaittu teurastavan eläimiä myös laittomasti itse. Suomen lammasyhdistyksen puheenjohtajan mukaan lammastiloilta kysellään elävänä myytäviä lampaita, ja tarkastuseläinlääkäri Korte-Mattila varoittikin Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa myymästä lampaita kelle tahansa. Viime vuoden lopulla Turusta löytyi lampaiden teurasjätteitä, joiden epäillään laittomasti teurastetuiksi. Lampaiden kalloista ei löytynyt tainnuttamisen merkkejä, mikä herätti epäillyn rituaaliteurastuksesta. Tarkastuseläinlääkäri totesikin lehdelle, että kaulan katkaisemiseen kuoleminen aiheuttaa eläimelle turhaa kipua ja kärsimystä, mikä on täysin epäinhimillinen tapa kuolla.

Suomessa tuleekin lakia säätää siten, että rituaaliteurastus on yksinkertaisesti kiellettävä, eikä maahan myöskään saisi tuoda ulkomailla teurastettua lihaa. Eläintenoikeuksien päälle ei saa talloa tavan sikafarmari, muttei myöskään muslimi.

Mutta mitä sinä itse voit tehdä? Heti alkuun voit miettiä omaa kulutustasi: missä ravintolassa syöt, tai mistä ja millaista lihaa ostat. Oletko valmis luopumaan halal-tuotetusta kebabista, tai ostamaan hieman kalliimpaa, Suomessa elänyttä ja inhimillisesti teurastettua lammasta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Täytyy kyllä huomauttaa, että jokainen joka ei voi itse liharuokaansa tehdä alusta asti pitäisi lopettaa sen syöminen - koskee kaikkia ihmisiä.
Jos minä haluan kanapaistin, minulle ei ole ongelma ottaa se kana kanalasta ja katkaista kaula. Sama koskee muitakin eläimiä, jos et voi itse perata kalaa, älä syö sitä, äläkä osta sitä.

Mikään massatuotantolaitos ei ole inhimillinen - jos ihan oikeasti haluat lihaa, joka on kasvatettu inhimillisesti osta porsas Tammikuussa ja teurasta se itse Joulukuussa, kuten aikaisemmin on tehty. Silloin liha on kasvatettu inhimillisesti, vailla että eläin tuntisi stressiä, eikä sikaa tarvitsisi syöttää hormonivalmisteilla ja muilla kasvuvauhtia lisäävillä aineilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Rituaaliteurastus on mielestäni täysin hyväksyttävää, jos käytetään terävää veistä, eikä teurastaja tunaroi.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Samaa mieltä. Tällaiset uskonnolliset teurastusrituaalit aiheuttavat ihan turhaa kipua eläimille. Ja pitää myös huomata sellainen seikka, että jos annamme uskonnolliselle ryhmälle poikkeusluvan yhdessä asiassa, niin heti ollaan kerjäämässä uusia poikkeuslupia ja vaatimuksia, jotka eivät meille sovellu syystä tai toisesta. Pian ollaan sitten pulassa.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Olen aivan samaa mieltä että eläimen tappaminen ruuaksi pitää tapahtua mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Siksi haluan kiinnittää, kun olet asiaan tarttunut, huomiosi erääseen järkyttävään eläinsuojelulliseen epäkohtaan.

Tiesitkö että Suomessa tapetaan vuosittain kymmeniä tuhansia, jopa satoja tuhansia eläimiä, aina linnuista isoihin sorkkaeläimiin olosuhteissa joissa teurastaja ei voi millään taata kivutonta kuolemaa? Tätä teurastamista tekevät ympäri maata kaikenlaiset amatöörit. Huonosti tapettu eläin voi lentää tai juosta kilometritolkulla eikä sitä välttämättä edes löydetä. Kuka huolehtisi siitä että tämä hirvittävä eläinsuojelurikos saadaan loppumaan?

Tokihan kaikkien eläinten kärsimys on samanarvoista. Jos tällaisia määriä eläimiä tapetaan tällaisissa olosuhteissa tämä on ensisijainen asia. Tämä kidutus koskee myös vesieläimiä, joita kiskotaan vedestä tukehtumaan veneen pohjalle.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"5. Onko halal-teurastus sallittu Suomessa? Miten sitä valvotaan?

Suomen lainsäädäntö mahdollistaa sellaisen uskonnollisista syistä noudatettavan erityisen teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa on sallittua vain teurastamossa Eviran tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät kuitenkin myös eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua, ja käytännössä Suomessa teurastetaankin halal-lihaa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua. Suomessa halal-teurastus ei eläinten kohtelun ja hyvinvoinnin osalta siten poikkea mitenkään tavanomaisesta teurastuksesta. Halal-teurastusta tehdään Suomessa tällä hetkellä jo neljässä teurastamossa, mutta tällä tavoin teurastettujen eläinten lukumäärä on pieni.

6. Onko kosher-teurastus sallittu? Miten sitä valvotaan?

Lainsäädännön osalta kosher-teurastus vertautuu halal-teurastukseen. Suomessa myytävä kosher-liha on tuontilihaa.

7. Miten rituaaliteurastuksia ylipäänsä valvotaan Suomessa?

Uskonnollisista syistä noudatettava teurastustapa on sallittua vain teurastamoissa. Tarkastuseläinlääkärin tulee eläinsuojelulainsäädännön mukaan olla aina paikalla, kun käytetään uskonnollisista syistä noudatettavaa erityistä teurastustapaa. Siipikarjaa (paitsi strutsit, emut ym. sileälastaiset linnut) lukuunottamatta, ilman tainnutusta tehtävä uskonnollinen teurastus on Suomessa kokonaan kielletty."

https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elain...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni aito halal- ja kosher-teurastus tulisi sallia myös Suomessa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nähtävästi suomalainen ei ymmärrä mistä eläimet tulevat ryokapöytään. Ai kauhea metsästäjiä tai sitten meitä vanhoja kalastelijoita ja rapujen ystäviä, mehän vasta sadisteja ollaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä tiedän. Olin pikkukoikana mukana, kun kotitilallani teurastettiin possu tai mullikka. Roolini rajoittui tietenkin nuoruudestani johtuen vain veren sekoittamiseen ja possun karvan poistoon kuumalla vedellä.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Äitini kotitalossa Iisalmen pohjoispuolella lampaita teurastettiin perinteisellä tavalla.Enomies löi piitiä kirveen hamaralla otsaan ja veret laskettiin ulos. Tirripaistia siitä syntyi, suolista tehtiin makkaraa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #9

Juuri noin!

Lampaat elivät onnellisesti kotinurkilla onnellisesti elämänsä loppuun asti! Näin tulisi olla vieläkin! Ruotsissa myydään naudan jauhelihaa juuri tällä idealla - inhimillinen teurastus kotikulmilla!

Käyttäjän Ainoahelmi kuva
Jenna Simula Vastaus kommenttiin #9

Niin, kertomasi teurastustapa on samankaltainen, kuin länsimaisissa teurastamoissa tänä päivänä: ensin tainnutus ja sitten verenlasku. Teurastamoissa tainnutetaan pulttipyssyllä, ennen vanhaan kotitalojen pihapiireissä kopsautettiin kirveen hamaralla.

Valitettavasti muslimimaissa eläimeltä vetäistään suoraan kurkku auki, ja internet on pullollaan videoita, jotka kertovat karulla tavalla kyseisen teurastamistavan "onnistumisasteesta".

Käyttäjän Ainoahelmi kuva
Jenna Simula

Mihin viittaat kommentillasi? Olen itse metsästäjä, joten tiedän kyllä, mistä ruoka perinteisimmillään (ja eettisimmillään) ruokapöytään tulee.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Suositteluni taikauskoihin perustuvien erivapauksien vastustamisesta. En kumminkaan kannata perussuomalaista politiikkaa noin yleisesti, enkä Perussuomalaisia erityisesti.

-Rauhaa ja Rakkautta

p.s. Jos suomalaisen lainsäädännön mukaisesti tuotettua ja teurastettua liha ei kelpaa, voi hyvin nauttia runsaista ja monipuolisista kasvisravintovaihtoehdoista.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ympärileikkauksista tai silpomiskuvioista puhumattakaan, mutta sitä saa mitä tilaa ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset