Jenna Simula www.jennasimula.fi

Kansallistunne on Suomen elinehto

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi alkaa olla ohi, ja vuosi onkin ollut kaikkine käänteineen melko mielenkiintoinen. Suomalaisten etujen ajaminen on tyrmätty rasistikortilla, ja laittomasti maassa olevien säilöönotto nähdään "kaikuina 30-luvulta". Tavan isänmaalliset pentit ja liisat nähdään ennemmin natseina, kuin suomalaisen hyvinvointivaltion puolustajina. Kansallismielisyydestä on tullut kirosana. 

Suomen kansan käymien taisteluiden jälkeen minua ihmetyttää, että veteraanien meille jättämää perintöä tulkitaan ja halutaan kohdella niin kovin eri tavoin. Valtion rajoilla ja suomalaisten vapaudella tai maamme itsenäisyydellä ei tunnuta näkevän sen ansaitsemaa arvoa. Kun viimeinen veteraani on saatettu haudan lepoon, en ole yhtään varma siitä, että heidän perintöään enää kohdeltaisiin edes niin hyvin kuin nyt. 

On selvää, että kansan kahtijakautuminen on päivä päivältä yhä selkeämmin näkyvissä.  Kansa on jakautunut maailmaa halaileviin globalisteihin ja valtion rajojen ja suomalaisten etuja puolustaviin kansallismielisiin. 

Loppujen lopuksi näen, että ainoastaan siinä vaiheessa, kun kansa kohtaa jonkin ennennäkemättömän kriisin, kahtiajako voi unohtua. Yhteistä vihollista vastaan on taisteltu ennenkin, ja niin uskon käyvän tulevaisuudessakin. Olennaista kuitenkin on se, miksi meidän ylipäätään pitäisi odottaa kriisien syntymistä, kun me voisimme yhteistuumin ne estää ennalta. Valitettavasti vastapuolen arvot ovat niin erilaiset, ettei yhteistä näkemystä asioista tunnu löytyvän. Onneksi väliin jää valtava määrä tolkun ihmisiä, jotka voivat vaikuttaa politiikkaan. 

Fakta on se, että mittavilla väestönsiirroilla emme ratkaise maailman ongelmia nyt, emmekä huomenna. Laittomille annettavilla palveluilla ainoastaan syömme omiemme hyvinvointia ja annamme vieraiden ihmisten olla maassa, vaikkei heillä siihen ole minkäänlaista lupaa. 

Suomalaiset rakensivat maan ja hyvinvointivaltion tyhjästä. Syvä kansallistunne mahdollisti itsenäistymispyrkimykset, jotka johtivat valtiomme itsenäistymiseen 1917. Meidän ensisijainen tehtävä on huolehtia oman kansan elinvoimaisuudesta ja tulevaisuudesta. Kun omiemme asiat on hoidettu, voimme ohjata apua ulkomaille, sinne missä apua tarvitaan. 

Niin kauan, kun kansallistunne ja vahva suomalainen identiteetti on olemassa, niin kauan maamme voi selvitä haasteista. Mikäli oman kansan merkitys lakkaa olemasta, sinä päivänä Suomellakaan ei valtiona ole enää minkäänlaista  merkitystä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Paranisko kansallistunne, jos maahan vaihdettais kirkkoslaavista väitellyt sivari pääministeriksi tai armeijasta vapautettu työkyvytön vartija ulkoministeriksi ja naisia ahdisteleva juoppo vaikka sisäministeriksi?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tällä tohtorismieheltä saamme onneksemme alituiseen lukea erinomaisen asiaan pureutuvia ja keskustelun tasoa kohottavia mietteitä.

Juha Hämäläinen

Tällaista ei blogin kirjoittaja ehdottanut. Pääsit nyt kuitenkin viisastelemaan. Keskustelun pohjaksi ei tästä ole.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kansallistunne?

Minulta sitä ei ilmeisesti löydy kun kannatan EU:ta ja vapaata liikkuvuutta. Ja ihmisoikeuksia myös huumeiden käyttäjille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nyt on vaan niin, ettei perussuomalaisille ole annettu yksioikeutta määritellä mitä aito kansallistunne oikein pitää sisällään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuosta päättelen ettei Granlundilla ole mitään kansallistunnetta ja nykypolitiikalla, opposition sekä myös hallituksen mukaan kansallistunne on lähinnä kirous, globalisaatio taas siunaus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minun, sotaveteraanin pojan kansallistunne on niin voimakas, että se kyllä kestää myös globalisaation tuomat haasteet, mutta miten on Makkosen laita? Voimakkaan kansallistunteen omaavan ei tarvitse pelätä kansaivälisyyttä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #22

Sotaveteraanit eivät kansainvälisyydestä tietäneet pääsääntöisesti muuta kuin pelätä sitä. Itänaapurin kansainvälinen syleily oli viedä koko itsenäisyyden.

Nykypolvesta taas moni syleilee maailmaa, kun on vasta herännyt kansainvälisyyteen jälkijättöisesti. Se on ilmiönä koominen.

Kun on ikänsä maailmaa kiertanyt ja useaan otteeseen muualla asunut niin alkaa vasta silloin ymmärtämään mikä on Suomen suhde maailmaan ja mikä oli aiemmin Suomessa arvokasta. Nämä asiat eivät ole kuten meille maan johto ja EU selittää.

Itselleni asia sama, koska voin asua maailmalla missä lystään ja tuntea kodikseni erilaisia paikkoja eikä Suomella ole nykymuodossaan minulle mitään erityismerkitystä. Suomi on EUn maakunta, jonka tulevaisuudesta suomalaiset eivät päätä enää millään tasolla. Ehkä se on hyvä, se nähdään ajan kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Voimakkaan kansallistunteen omaavan ei tarvitse pelätä kansaivälisyyttä."

Ei kansallistunne tai edes kansainvälisyys tarkoita ainakaan itsenäisyyden luovuttamista ja suvereniteetista luopumista, joita näytät itse kannattavan. Sotaveteraanimme tekivät kaikkensa säilyttääkseen Suomen itsenäisyyden, isästäsi en tiedä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Niin kauan, kun kansallistunne ja vahva suomalainen identiteetti on olemassa, niin kauan maamme voi selvitä haasteista."

Jokaisen kansakunnan perusta on suuren enemmistön allekirjoittama yhteinen ideologia ja kansakunnan koheesiovoima on riippuvainen siitä, kuinka paljon sen jäsenet ovat valmiit uhrautumaan tämän ideologiansa puolesta. Ilman ideologiaa ei ole kansakuntaa.

Jos kansallisuustunne ja itsenäisyyden tavoittelu perustuu ensisijaisesti vain kansallisen tai henkilökohtaisen edun tavoitteluun (en viittaa tällä blogistiin) se ei tule selviytymään itsenäisyyden haasteista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kansallistunne on Suomen elinehto"

Näin on, kiistattomasti!

Mutta kansallistunne ei estä osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön, mikä voi pitää sisällään myös toisten auttamisen. Pikemminkin tällainen toiminta kansakunnalta on omiaan vahvistamaan perustaa omalle kansallistunteelle.

Uuno Kailas kirjoitti 30-luvulla jo ennen sotia: "Raja railona aukeaa, edessä Aasia, itä. Takana länttä ja Eurooppaa, varjelen vartija sitä." Veteraanien ponnistelu sellaisen tilanteen aikaansaamiseksi, että Suomi saattoi hakeutua muodollisestikin osaksi "länttä ja Eurooppaa" ei mennyt hukkaan. Olemme heille kiitoksen velkaa myös EU-jäsenyydestä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tässä olen kyllä Juhan kanssa olennaisen samaa mieltä.

Itsetunnoltaan terve kansakunta nimenomaan auttaa myös muita kansakuntia ponnistelemaan eteenpäin - maailma kun lopulta on yhteinen, sen asiat yhteisiä.

Perussuomalaisilta soisi kuulevan enemmän rakentavia kansainvälispoliittisia linjauksia ja vähemmän tarpeetonta vastakkainasettelua oman kansan ja muun maailman välillä.

Juha Hämäläinen

Mielestäni kansallistunne syntyy kullekin sen mukaan mistä hän kokee ylpeyttä maastaan, sen kulttuurista ja kansasta.

Joillekin tunnetta ylläpitää urheilumenestys, toisille kansan ja sen tapojen erityisyydet. Joillekin isänmaan puolustuksen menestys.

Itse tunnen ylpeyttä Suomen kansan viisaudesta pitää luontomme puhtaana, maan puolityhjänä ja maan panostuksesta koulutukseen ja yleiseen järjenkäyttöön. Olen erityisen ylpeä kansamme jukuripäisestä auktoriteettien arvostelusta.

Urheilu, viihdetähtemme, LGBT-myönteisyys tai kulttuurimme ovat minulle samantekeviä, joillekin taasen juuri se tärkein.

Kun sitten ihmettelemme miksi moni sanoo menettäneensä kansallistuntonsa niin se tietenkin johtuu siitä, että hänen aiempia ylpeyden aiheitaan Suomesta on tuhottu. Itselleni massojen vapaa muutto Suomeen hamaan tulevaisuuteen asti poistaa haluni ylläpitää kansallistunnettani. Saman tekee yhä nöyrempi pokkurointi EUn suuntaan.

Kun kansallistunne häviää niin häviää myös lojaliteetti kotimaata, sen johtoa ja instituutioita kohtaan. Se muutos on tuhoisa ajan mittaan.

Vaikuttaa siltä, että EUn arkkitehdit tietävät tämän ja määrätietoisesti tekevät toimia, joilla kansallistunteet tuhotaan ja sitä mukaa myös kansallisvaltiot. Samat tavoitteet on YKlla. Kun kuuntelee YKn uuden pääsihteerin Antonio Guterresin juttuja niin hän kertoo kaiken tämän täysin avoimesti mitään salaamatta. Hänen mielestään EU ei mm saa millään tavoin estää mamujen muuttoa alueelle ja EUn hallitusten pitää olla piittaamatta kansalaistensa vastarinnasta.

Yksikään Suomen media ei ole tästä uutisoinut tietääkseni.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

"Niin kauan, kun kansallistunne ja vahva suomalainen identiteetti on olemassa, niin kauan maamme voi selvitä haasteista. Mikäli oman kansan merkitys lakkaa olemasta, sinä päivänä Suomellakaan ei valtiona ole enää minkäänlaista merkitystä."
- Millä tavoin tämä voitaisiin mielestäsi määritellä tai mitata?

Mika Sarivaara-Satta

veronmaksuhalukkuus indikoi me-henkeä.

Juha Hämäläinen

Sen voi määritellä esim sillä, mikä on kansan yhtenäisyyden taso. Kun kansa hajoaa härskisti omia etujaan ajaviin ryhmiin niin kansakunta hajoaa. Tai se on jo silloin hajonnut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yleisesti ottaen sanoisin, että nimenomaan suomalaisilla on yksi Euroopan korkeimmista kansallisista identiteeteistä. Syy siihen on monen tekijän summa. Vain Suomessa on suomi virallinen kieli, kun taas esimerkiksi saksaa puhutaan virallisena kielenä viidessä eri Euroopan maassa. Belgialaisten kansallistunne on olematon - se koostuu kahdesta toisilleen miltei vihamielisestä kansallisuudesta.

Suomi on väkiluvultaan pieni, mutta hyvin maailmalla pärjännyt maa ja meidän maantieteellisesti syrjäinen asemamme on ylläpitänyt monia kulttuuripiirteitä, jotka historiallisen ikänsä kannalta ovat harvinaisia nykymaailmassa. Me, jos ketkä, tunnemme maailmalla olevamme yhtä perhettä. Jos jossain himpupimpumaassa suomalainen kuulee jonkun muunkin puhuvan suomea, niin aika harvassa on sellainen, joka ei tuttavuutta menisi hieromaan. Näin ei ole asian laita ranskaa puhuvien, englantia tai saksaa puhuvien eikä edes espanjaa tai italiaakaan puhuvien kohdalla. Eivät edes ruotsalaiset tunne yhtä lujaa kansallista identiteettiä.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"Kansa on jakautunut maailmaa halaileviin globalisteihin ja valtion rajojen ja suomalaisten etuja puolustaviin kansallismielisiin."

Kansa ei ole jakautunut tällaisiin ryhmiin. Suurinta enemmistöä ei voi määritellä noin. He ovat suomalaisia joilla on hyvä ja terve kansallinen itsetunto.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"joilla on hyvä ja terve kansallinen itsetunto"

Millainen on hyvä ja terve kansallinen itsetunto?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Jos uskaltaa sanoa ylpeästi mitä mieltä on, eikä aloita jokaista lausetta esim. "Nyt varmaan joku minua taas rasistiksi sanoo mutta...".

Ei pelkää maailman vakaimmassa maassa jatkuvasti, että kansa on jakautumassa voimakkaasti kahtia.

Ei luule, että kansallismielisyys on kirosana vaan arkea valtaosalle suomalaisista.

Ymmärtää, ettei se oma käsitys kansallismielisyydestä ole se ainoa oikea.

Juha Hämäläinen

Jouni,

sanoisin, että nykymaailmassa on parempi, että suomalaisella on vahva itsetunto yksilönä. Sillä pärjää myös muualla. Kansallisella itsetunnolla ei.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Eliitin kääntyminen tulevan valloittajan puolelle on tyypillinen kuvio, joka tapahtui dominotyyliin mm. kelttiheimoilla ja kymmeniä kertoja sen jälkeen. Koskahan äänestäjät ymmärtävät, että pääpuolueet ovat maamme viides kolonna.

Juha Hämäläinen

Hyvä havainto historiasta. Eliitti nuolee valloittajia ja kääntyy omaa kansaa vastaan.

Suomessa näitä valloittajia onkin monta. EU valloittaa määräysvaltamme oikeutta myöten, globaali kasvoton kapitaali valloittaa yritysmaailmaa ja valtion omaisuutta sekä eurooppalaisille arvoille täysin vieras amerikkalainen kulttuuri valloittaa olohuoneen ja nuorten mielen. Lisäksi on uhkana, että maahantulijat valloittavat muita kohteita kuten vapautemme perinteisiin tai sananvapautemme. Erilaisia kansainvälisiä perversioita edustavat ryhmät valloittavat kykymme erottaa normaalin ja terveen sairaasta. Vieraat armeijat valloittavat maamme sotaharjoituksiaan varten.

On vaikea nähdä näissä ilmiöissä, joita johtomme edistää, yhtään mitään kansallista identiteettiä vahvistavaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut usein puhuvat kansallistunteesta ja sitä hehkuttavat.

Suomalaisissa on ollut aina kansallistunnetta paljon ennen persuja ja on vielä paljon jälkeenkin.

Kansallistunne ei ole sulkeutumista, eikä eristäytymistä, eikä eroamista kaikista sopimuksista.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Ilman kansallisaatetta ei ole kansallisvaltiota!

Suomen turvallisuus on mennyt huonompaan suuntaan, koska Presidentti ja hallitus ei ole suojellut kansalaisiaan vaikka jo UKK sanoi:
Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä kulkee kaiken muu edellä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kekkoselle tuo turvaaminen tapahtui kumartamalla Neuvostoliittoa ja antamalla päätösvaltaa Moskovaan.

Onneksi tuota aikaa ei enää juurikaan haluta eikä Kekkosen sitaateilla juurikaan puheita pidetä. Oletko huomannut, että Väyrynenkin puhuu nykyään Paasikiven-linjasta? Paasikiven-Kekkosen-linjasta on yksi osapuoli pudonnut kokonaan pois. Häpeä suomettumisesta on tahrannut pitkäaikaisen presidentin kauden. Ikävä kyllä.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Edellisestä sisällissodasta on kulunut nyt sata vuotta ja nykyiset päättäjät haluavat seuraavan sisällisodan ennenkuin suomi täyttää 200 vuotta.

Työttömien aktiivimallilla halutaan vasemmalla kädellä säästää työttömyyskorvauksissa ja samalla oikea käsi jakaa miljarditolkulla rahaa muslimien maahanmuuttoon. Tällä jos millä kaivetaan verta nenästä. Suomalaisten kohtelu maahanmuuttajiin verrattuna ei ole tasapuolista.

Toivottavasti nämä suvaitsevaiset eivät huomaan että Suomen lipussa on risti, sehän saattaa häiritä muslimeita ja lippu pitää vaihtaa.

Minä uskon että kansallistunne ja suomalaisuus vielä voittaa ja nämä nykyiset mamuttajat viettävät loppuikänsä vankilassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kansakunnan yhtenäisyys varmaankin lisääntyy, kun uhataan sisällissodalla ja vankiloilla, eikös juu.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Urheilumenestys taitaa kuitenkin olla se jonka kautta kansallistunne voimistuu ja sitä kautta itsetunto ainakin joksikin aikaa vahvistuu.

Varsinkin Leijonien menestys ja karvaat tappiot ovat jääneet kansan kollektiiviseen tajuntaan ikiajoiksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Urheilu on hyvä paikka purkaa kansallistuntoa, se kun on onneksi pohjimmiltaan leikkiä. Terveellä kansallistunnolla ei ole mitään tekemistä sen synkän uhon kanssa, jota levittämällä nämä vallanhimoiset vihasaarnaajat tekevät leipänsä.

Eikö muuten Simula kampanjoinut viime kevään kunnallisvaaleissa "natsina?"

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta kirjoittaja kirjoittaa kauniisti, mutta suurelta osin puutaheinää.

Yhdistän sanan kansallistunne henkilön ylpeyteen kotimaastaan. Kansallistunne ei vastusta itsessään globalismia. Suomalaisen kansallistunne ei siis vähene merkittävästi hänen muutettuaan maamme rajojen ulkopuolelle. Itse asiassa uskon siinä käyvän päinvastoin.

En usko Pohjois-Korean kansallistunteen ylittävän suomalaisen tuntemaa ylpeyttä kotimaastaan. Olisiko pohjois-korealainen ylipäätään ylpeä maastaan, jos pääsisi katsomaan sen toimintaa maan rajojen ulkopuolelta?

Kansallistunteeni ei vähene, vaikka maahan asutetaan muutamia tuhansia kurjuutta ja sotaa paenneita ihmisiä. Päinvastoin. Ylpeyteni kotimaatani kohtaan on kasvanut voimakkaasti, varsinkin sen jälkeen, kun olemme yksissä tuumin sivuuttaneet nämä tuomionapostolien mustamaalaamat uhkakuvat, miten maahanmuutto syöksee koko Suomen perikatoon.

Pelolla ei maatamme rakennettu, ei sitä kannata edelleenkään toimintavoimaksi ammentaa.

Mika Sarivaara-Satta

Ei se asuttaminen niinkään vituta, vaan elättäminen sukupolvesta toiseen, ja toisaalta olihan heidänkin esi-vanhemmillaan mahdollisuus jatkaa matkaa pohjoiseen.

Harri Ikonen

Jos tästä turvapaikkapolitiikasta ja turvan hakijoista jotain sanoisi, niin ihmetyttää mm.
Me täällä Suomessa olemme rakentaneet yhteiskunnan reilussa sadassa vuodessa toimivaksi ja vihdoin rauhalliseksi. Nyt nämä etelä, Syyria, Irak Arabimaat jotka ovat rakentaneet kulttuuriaan tuhansia vuosia, josta mekin muka olemme kultturimme ammentaneet, tulevat meidän ruokittaviksi ja anelevat armoa ja turvaa meiltä barbaareilta.
Olen hiukkasen hämmästynyt!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kommenttisi on hämmentävä. Eikö tuhansia vuosia vanhakin kulttuuri voi ajautua tilanteeseen, jossa ihmiset joutuvat pakenemaan? Historian valossa nimenomaan vanhoissa kulttuureissa tämä toistuu aika ajoin.

Ketä sinä kutsuit barbaariksi? Hassua sinänsä että sana barbaari on syntynyt Kreikassa ja sillä on tarkoitettu kurkkuäänteillä puhuneita vieraskielisiä, ilmeisimmin juurikin arabeja. Barbaari on onomatopoeettinen ilmaus henkilöistä, jotka puhuvat kieltä, joka kuullosti kreikkalaisen korvaan; "bar bar".

En ole myöskään kuullut että turvapaikkaa hakeneet olisivat meitä barbaareiksi nimitelleet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eikö tuhansia vuosia vanhakin kulttuuri voi ajautua tilanteeseen, jossa ihmiset joutuvat pakenemaan?"

Itseään?

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ilman kansallistunnetta ei ole kansaakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset