Jenna Simula www.jennasimula.fi

Kymmenen vuotta perussuomalainen

  • Kymmenen vuotta perussuomalainen

Historian suurin Perussuomalaisten puolueneuvosto Lahdessa ja nykymuotoisen eduskuntaryhmän viimeinen kesäkokous ovat nyt takana. Sen sijaan, että olo olisi haikea, olen hyvin onnellinen ja varma siitä, että vastoin kaikkien vastustajien odotuksia, perussuomalaisten tarina on vasta alussa. Me emme ole katoamassa mihinkään.

Lähdin mukaan perussuomalaisiin nuorten kautta yli kymmenen vuotta sitten. Alta kolmikymppiselle se on varsin pitkä aika, kun politiikka, vaalit ja puoluetyö ovat määritelleet käytännössä kolmasosan elämästä. Alkusyksystä 2008 kävelin tihkusateessa Oulun torille tapaamaan Timo Soinia sen jälkeen kun olin tutustunut Olli Immoseen ja Ville Vähämäkeen, jotka ehdottivat ehdolle lähtemistä kuntavaaleissa. Olin 18-vuotias ja perussuomalaisten päällä oli vahva leima, jonka kantamisen vaikeutta mietin. Mietin, miten se vaikuttaisi uraani, ystävyys- ja perhesuhteisiini. 

Mietin tuolloin torille kävellessäni myös, voinko sitoutua puolueeseen, jonka puheenjohtaja suhtautuu aborttiin niin kielteisesti. Minulle nuorena naisena se tuntui tärkeältä asialta, ja media oli tehnyt tehtävänsä tuoden Soinin henkilökohtaista kantaa jatkuvasti esille. Ajattelin nimittäin itse, että aborttilainsäädäntö on Suomessa varsin hyvä. Keskusteltuani torilla perussuomalaisten kanssa, päätin allekirjoittaa ehdokassuostumuksen. Eipä ollut aiemminkaan ollut väliä sillä, mitä muut ajattelevat minusta. Tunsin vahvasti perussuomalaisen arvomaailman omakseni, ja halusin vaikuttaa ympärilläni tapahtuviin asioihin juuri perussuomalaisten riveistä. Vaalit toivat yli sata ääntä, mutteivät vielä paikkaa valtuustossa.

Perussuomalaisten Nuorten hallituksessa olin 2009 - 2013. 2011 perussuomalainen jytky yllätti ja aloitin sen myötä Immosen avustajana eduskunnassa. Vuodesta 2012 lähtien olen luotsannut nuorten piiriä täällä Oulun vaalipiirissä. Samana vuonna nousin  äänimääräni tuplaamalla valtuustoon ja ympäristötoimen johtokunnan puheenjohtajaksi. Eduskuntavaaliehdokkuus omakohtaisesti tuli tutuksi 2015, kun minut nimitettiin listalle hetkeä ennen vaaleja erään ehdokkaan peruttua ehdokkuutensa. Toin minikampanjallani 2500 ääntä listalle. Nyt istun 2017 kuntavaalien jälkeen, lähes viisinkertaistettua äänimääräni aiempiin kuntavaaleihin nähden, Oulun kaupunginhallituksessa.

Tänä päivänä puolue on kuin uudestisyntynyt sen jälkeen, kun osa porukasta silloista puheenjohtajaa Timo Soinia myöten lähti hillotolpan perässä uutta puoluetta perustamaan. Jäsenet kun äänestivät vastoin hillotolppalaisten tahtoa "väärän" henkilön puheenjohtajaksi. Halki Suomen perussuomalaiset ovat todella tyytyväisiä uuteen puheenjohtajaan, ja jäsenistö on yhteenhitsautuneempi kuin koskaan. Halla-aho kiertää kenttää ja herättää kunnioitusta jäsenistössä, joka arvostaa sitä, että heidän näkemyksiään kuunnellaan. Uusia jäseniä virtaa puolueeseen, ja ihmiset ovat valmiita kevään 2019 eduskuntavaalitaistoon kuuntelevan, demokraattisen ja linjakkaan puheenjohtajan kanssa.

Olen saattanut näiden vuosien aikana menettää joitain ystävyyssuhteita, ja uraunelmat ovat muuttuneet alkuperäisistä suunnitelmista aika radikaalisti, mutta sitäkin enemmän tämä aika on minulle antanut. On ollut upeaa seurata puolueen kasvua ja tehdä politiikkaa yhdessä mahtavien ihmisten kanssa. Ne ajatukset, mitkä tuntuivat kymmenen vuotta sitten olevan marginaalia, alkavat olla ison osan mielestä juuri oikeita tapoja viedä Suomea eteenpäin. 

Kehitys Euroopassa on kaikkien nähtävillä, eikä Suomi tule tekemään sen suhteen minkäänlaista poikkeusta, ellei politiikassa oteta aivan uutta suuntaa. Meillä ei ole varaa pelastaa koko maailmaa, me voimme huolehtia ensisijaisesti ainoastaan omasta maastamme ja sen kansalaisista. Tilastot kertovat, että kansallismieliselle politiikalle on tilausta, ja me perussuomalaiset vastaamme siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jenna, hyvä raikas kirjoitus! :)

US tarvitsee enemmän tällaisia nuorten kannanottoja Suomen ajankohtaiseen politiikkakeskusteluun.

Juuri äsken vastasin Toni Ahvan avaukseen nuorten vaikutusmahdollisuuksista:

http://toniahva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260390-he...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HS 22.7.2017 (maksumuurin takana):

"Suomenkin olisi syytä laskea äänioikeusikäraja 16 vuoteen

Nuoret ovat ainoa ikäluokka, jota yhteiskuntaopin opetus tukee demokratian valinnoissa.

Äänioikeusikärajan laskeminen on noussut jälleen keväällä poliittiseen keskusteluun. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kannattaa äänioikeusikärajan laskemista kuntavaalien osalta. Lisäksi seuraavissa Ahvenanmaalla järjestettävissä kuntavaaleissa 16-vuotiaat saattavat päästä äänestämään.

Keskustelua ikärajasta on leimannut huoli laskevasta äänestysinnosta. Äänioikeusiän laskeminen on yksi keino vahvistaa demokratiaa. Oikeuden laajentamisessa on kyse myös nuorten oikeuksien toteutumisesta ja yhdenvertaisuudesta.

Emme olisi missään nimessä edelläkävijöitä äänestysiän laskemisessa. Suomessa asian käsittelyä on leimannut yltiöpäinen varovaisuus, vaikka myönteisiä kansainvälisiä kokemuksia äänestysikärajan laskemisesta 16 ikävuoteen on jo useita.

Itävallassa 16-vuotiailla on ollut äänioikeus kaikissa vaaleissa jo kymmenisen vuotta. Skotlannissa nuoret keskustelivat ja äänestivät innokkaasti alueen itsenäisyydestä vuonna 2014. Virossa nuoret pääsevät uurnille kuntavaaleissa vielä tänä syksynä. Oikeudellisia esteitä äänestysiän laskemiselle ei ole, mutta perustuslain muuttamiseen vaaditaan yhteistä poliittista tahtoa.

Äänioikeusikärajan muuttaminen ei edellytä ehdolle asettumisen ikärajan laskemista. Kyse on kahdesta eri oikeudesta, jotka ovat olleet erillään myös aiemmin Suomen historiassa.

Jo nyt alle 18-vuotiaille on säädetty erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia. Kuusitoistavuotias on jo muun muassa rikosoikeudellisessa vastuussa ja maksaa työstään veroa.

Esimerkiksi julkkisehdokkaiden määrän ja ääriliikkeiden suosion pelätään nousevan, jos äänestysikärajaa lasketaan. Kansainväliset kokemukset ovat kuitenkin osoittaneet, että nuoret ovat äänestäneet lähes samoin kuin muut äänioikeutetut. Nuoret eivät myöskään Skotlannin itsenäisyysäänestyksessä ko­pioineet vanhempiensa kantaa, vaan muodostivat äänestyspäätöksensä itse.

Äänestämisen tapa pitää oppia ajoissa, jotta uurnille mentäisiin myös aikuisiässä. Nuoret ovat ainoa ikäluokka, jota yhteiskuntaopin opetus tukee demokratian valinnoissa. 16-vuo­tiaiden äänioikeus kannustaisi myös kouluja käsittelemään puolueita ja vaaleja enemmän peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Euroopan parlamentti muotoili äänestysiän laskemista koskevan vaateensa korostaen ­kansalaisten yhdenvertaisuutta näin tärkeässä poliittisessa oikeudessa. Nuorten rajaaminen keskeisen perusoikeuden ja demokraattisen vaikutusmahdollisuuden ulkopuolelle ei ole perusteltua.

Eero Rämö

puheenjohtaja

Heli Markkula

asiantuntija

Suomen nuorisoyhteistyö – Allianssi"

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Vaikka puheenjohtajanne muuttui, niin arvot eivät muuttuneet mihinkään. Samaa abortin vastustusta löytyy, mutta Halla-aho on sen verran fiksu, että ei tuo sitä esille niin paljon, kuten Soini teki. Isoin ero Soinissa ja Halla-ahossa on se, että Soini ei katsoisi seksuaalirikollista, kuten nykyinen puheenjohtajistonne.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

"Uusia jäseniä virtaa puolueeseen, ja ihmiset ovat valmiita kevään 2019 eduskuntavaalitaistoon kuuntelevan, demokraattisen ja linjakkaan puheenjohtajan kanssa."

Ahkerana lueskelijana olen havainnut tämän "uusien jäsenien virtaamisen" tulevan esiin lähes jokaisen perussuomalaisen viestinnässä.

Miksi sitten kannatus vain laskee? Onko perälauta auki vai mikä on selitys katoilmiölle?

Puheenjohtajanne linjakkuus ym. ovat makuasioita, joihin en nyt ota kantaa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kyllä Jäseniä taitaa oikeasti liittyä persuloihin mukavasti. Tuttavani joka oli heihin liittynyt kertoi että oli kestänyt päästä jäseneksi kun niin paljon hakemuksia jossakin toimistolla käsittelyssä, ruuhkaksi asti.

Ei ne persut varmaan odotakaan olevansa hetkessä joku Suomen suurin puolue, mutta varmaan tasaisesti kasvaa jäsenmäärä ja sitten sitä mukaa tasaisesti myös vaaleissa äänimäärätkin .

Rauhaa !

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jos jäseneksi liittyminen kestää, niin syy voi olla hitaassa organisaatiossa. Tehokkuus on kateissa. Voivat myös selvittää, ettei pyrkijä vain ole luihu suvakki tai viheliäinen vihervassari.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mitä ihmettä nuori nainen tekee ”teuvojen” puolueessa?

Tässä päivän teuvoilut: https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180903220117...

Ehdotan uudissanaa: Teuvo on se, joka tulee esiin, kun persun pintaa vähän raaputtaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset